Uit deze drie onderdelen bestaat een succesvolle b2b website

Een goede site is tegenwoordig een belangrijk onderdeel voor het succes van een bedrijf. Maar waar bestaat een succesvolle B2B website uit? In dit artikel leggen we het uit.

Waar B2C bedrijven hun website veelal gebruiken om nieuwe verkopen te realiseren, zetten veel B2B organisaties hun site minder effectief in. Ze vertellen wat over de geschiedenis van het bedrijf, beschrijven in vaag jargon wat voor diensten ze aanbieden en delen nieuws over nieuwe klussen en samenwerkingen. Voor meer informatie en vragen mag er contact opgenomen worden.

De site lijkt soms meer als digitaal visitekaartje of voor interne communicatie te dienen, dan als tool om nieuwe business te genereren.

Vraag jezelf eens af: wat is het doel van jouw B2B website? Als het antwoord nieuwe leads genereren is, lees dan vooral verder!

 

Van anonieme bezoeker naar lead in vier stappen

Een succesvolle B2B website maakt slim gebruik van content marketing en weet prospects als een magneet naar zich toe te trekken. Dat doen ze door de informatie te bieden waar hun doelgroep naar op zoek is, geschreven in een taal die hen aanspreekt. Eenmaal op de site worden deze anonieme bezoekers op organische wijze geconverteerd naar nieuwe leads.

Wanneer je je site wilt inzetten om nieuwe leads te genereren, wees je dan bewust van de reis die potentiële nieuwe klanten afleggen.

Stap 1:
Er is een bepaalde behoefte of een probleem. 62% van de potentiële nieuwe klanten start hun zoektocht via een zoekopdracht in Google.

 

Voorbeeld van een zoekopdracht in Google

 

Stap 2:
Jouw website wordt getoond in de zoekresultaten.

Voorbeeld Google SERP

Stap 3:
Na het lezen van bovenstaande samenvatting besluit de zoeker om door te klikken. Hij/zij bezoekt jouw website om erachter te komen of jouw product of dienst inderdaad aansluit bij de behoefte.

Webpagina

Stap 4:
De bezoeker besluit dat jouw product/dienst een mogelijke oplossing voor het probleem is. Hij/zij laat contactgegevens achter of neemt zelf contact met je op.

Contactgegevens achterlaten in B2B

Wanneer een anonieme bezoeker op jouw pagina vindt wat hij zoekt en besluit zijn contactgegevens achter te laten is een nieuwe lead gecreëerd. Volledig automatisch.

Maar wanneer een prospect via een zoekmachine op zoek gaat, betekent dit niet dat ze automatisch bij jou uitkomen. Je bent immers waarschijnlijk niet de enige die deze dienst of dit product aanbiedt.

Hoe zorg je dan toch dat bezoekers voor jou kiezen en niet voor één van je concurrenten? Om dit voor elkaar te krijgen, richten succesvolle ondernemers hun site op drie onderdelen in.

 

 

Drie onderdelen voor een succesvolle B2B website

Voor succesvolle online leadgeneratie moet je vindbaar zijn voor je doelgroep, de informatie bieden waar ze naar op zoek zijn en hun contactgegevens achterhalen.

Om dit te bereiken zijn drie onderdelen voor belangrijk:

  1. SEO
  2. Content
  3. Online leadgeneratie

SEO

Om zichtbaar te zijn tijdens het aankoopproces is het belangrijk dat je website vindbaar is in zoekmachines. Sterker nog: je wilt hoog scoren in Google voor zoekopdrachten die jouw dienst of product omschrijven.

Want: hoe hoger je positie in de zoekresultaten, hoe meer bezoek!

CTR per Google SERP positie

Om hoog te scoren in de zoekresultaten moet je je site optimaliseren voor zoekmachines. Het optimaliseren voor zoekmachines noemen we search engine optimization, ofwel SEO.

SEO draait grofweg om drie zaken:

  • Website-techniek
  • On-site content
  • Autoriteit van de website

Er zijn honderden onderdelen waarop zoekmachines jouw website toetsen. Om manipulatie te voorkomen worden deze echter geheim gehouden. Maar over het algemeen geldt: is het goed voor de gebruiker, dan is het goed voor je SEO.

Tip: Wil je zelf aan de slag met SEO om de vindbaarheid van je website te verbeteren? Lees dan deze blog eens!

Content

Naast de vindbaarheid van je website is ook de content op je website erg belangrijk. Sterker nog: content en technische SEO gaan hand in hand.

Als je de techniek van een website als de muren en het dak van een huis ziet, dan is de content de verf, het laminaat en de inrichting. Het één kan niet bestaan zonder het andere, het is allebei noodzakelijk voor een succesvolle B2B website.

Goede content marketing helpt om je vindbaarheid via zoekmachines te vergroten, maar biedt tegelijkertijd interessante informatie aan potentiële klanten die via andere wegen op jouw bedrijfswebsite belanden.

Voorbeelden van content voor B2B websites zijn:

  • Dienstenpagina’s waarop je de werkzaamheden van jouw bedrijf uitvoerig beschrijft
  • Cases van voorgaande projecten en de bijbehorende resultaten
  • Blogartikelen waarin je vragen beantwoordt die spelen bij jouw doelgroep

Vraag je bij het maken van content altijd af: waarom vertel ik dit? Helpt dit mijn bezoekers, of wil ik dit gewoon graag vertellen?

Vaak denken ondernemers dat ze bezoekers helpen door iets over het bedrijf te schrijven. Over de geschiedenis, het aantal werknemers, de USP’s, enzovoort. Daarbij wordt vaak vergeten dat first time visitors helemaal nog niet klaar zijn om het bedrijf te leren kennen. Ze willen simpelweg geholpen worden bij de oplossing van hun probleem.

 

Bill Gates over online content

Leadgeneratie

Weten potentiële klanten jouw bedrijfswebsite eenmaal te vinden? De volgende stap is om deze anonieme bezoekers te converteren naar leads. Want dat is uiteindelijk het doel van een succesvolle B2B website: kwalitatieve leads genereren die leiden tot verkoopafspraken.

Anonieme bezoekers converteren naar leads is tegenwoordig op veel verschillende manieren mogelijk.

Een passieve manier van leadgeneratie is door een contactformulier toe te voegen aan je website. Je wacht dan tot anonieme bezoekers zichzelf kenbaar maken door op eigen initiatief een contactformulier in te vullen.

Maar online leadgeneratie kan tegenwoordig ook op andere spannende manieren!

Bijvoorbeeld door het aanbieden van exclusieve content in ruil voor contactgegevens, het toevoegen van leadflows aan specifieke pagina’s of door het bouwen van een online tool.

Tip: Lees ook onze blog “5 manieren om de website bezoekers te converteren naar leads”

Voorbeeld van online leadgeneratie

Aan de slag

Heb je geweldige content en biedt je verleidelijke mogelijkheden tot conversie, maar is je website niet vindbaar – dan zal je website niet succesvol zijn. Weten duizenden mensen jou iedere dag te vinden, maar biedt je geen mogelijkheid om contact op te nemen? Dan zullen ze alsnog naar je concurrent gaan.

Kortom: alle drie de onderdelen besproken in dit artikel zijn even belangrijk voor een succesvolle B2B website.

Leadsupply biedt B2B inbound marketing aan – een effectieve vorm van online marketing – dat online vindbaarheid, content marketing en online leadgeneratie combineert.

Benieuwd of inbound marketing voor jouw organisatie succesvol kan zijn? Download de 14 voordelen van Inbound Marketing voor jouw organisatie.

 

Interessant hè?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand nieuwe artikelen, blogberichten en ander nieuws over de wondere wereld van leadgeneratie rechtstreeks in je inbox!


Gerelateerde artikelen

Meer bezoekers op je website? Volg deze 6 stappen!

Meer bezoekers op je website? Volg deze 6 stappen!

Meer bezoekers op je website? Volg deze 6 stappen! Websitebezoekers komen niet zomaar aanwaaien. Wil je meer bezoekers op je website? Ga dan doelgericht te werk en volg de 6 stappen uit dit artikel. Je hebt een geweldige bedrijfswebsite gemaakt waarop je je bezoekers...

Hoe bepaal ik of mijn B2B lead een MQL of SQL is?

Hoe bepaal ik of mijn B2B lead een MQL of SQL is?

Hoe bepaal ik of mijn B2B lead een MQL of SQL is?Is je nieuwe lead al klaar voor een verkoopgesprek of heeft deze nog wat meer tijd nodig? Het correct identificeren van een lead is een belangrijk onderdeel van B2B leadgeneratie.Een prospect is een persoon die mogelijk...